zaterdag 28 april 2007

Table 'd Hôtes Anniversaire

Mark viert zijn vijfstigste verjaardag het hele jaar door met Table 'd Hotes Anniversaire. Wat is leuker om te lunchen met oude en nieuwe vrienden. Gelukkig was het weer ons heel goed gezind en konden we buiten genieten van elkaar en een lunch met asperges, ham, nieuwe aardappeltjes en Pinot Grigio.


(vlnr Ivon, Theo, Emil, Mark, Clarinde, Lotte, Aglae)

ASPERGES MET AARDAPPELEN EN HAM

INGREDIËNTEN: Voor 6 personen.

1 kg.asperges 1 kg.nieuwe aardappelen
1 afgestr.theel.zout 6 dunne plakken rauwe ham
200 gr.boter citroensap

Voor de garnering 1 volle eetlepel peterselie


Bereiding.
Maak de asperges goed schoon en schrap de onderkant van de steeltjes.snij een stukje van ca.5 centimeter van elke steel af en houd deze apart. Bind de asperges in bundels met een zachte katoenen draad. Was en schrap de aardappeltjes en doe deze in een grote pan samen met de aspergestukjes.Vul de pan met koud water , doe het zout erbij en breng aan de kook. Zet de bundels asperges erbij ,doe het deksel erop en laat alles 15 min.koken totdat de asperges gaar zijn. Neem de asperges uit de pan maar laat de aardappeltjes nog even koken.

Maak de draadjes los en verdeel de asperges in 6 porties. Wikkel elk portie in een plakje ham en schik ze op
een schaal.schep de aardappeltje met een schuimspaan uit de pan en leg ze midden in de schaal. Smelt de boter op een laag vuurtje en schenk de helft over de schaal. Breng de rest op smaak met citroensap en geef dat er apart bij. Bestrooi de aardappeltjes met peterselie en dien de schaal warm op maar niet te heet.


Cavazza Pinot Grigio 2006
De pinot grigio is een lastige druif. Alleen onder ideale omstandigheden ontwikkelt de druif zijn grote potentieel, dat maar weinig wijnmakers vervolgens weten om te zetten in een witte wijn van topkwaliteit. Cavazza Pinot Grigio 2006; stijlvol, expressief aromatisch, heerlijk fris… en ook nog eens betaalbaar.

De wijngaarden van het wijnhuis Azienda Agricola Cavazza zijn prachtig gelegen in het vriendelijke, heuvelachtige landschap tussen Verona en Venezië. Het koele noordelijke klimaat en de kalkrijke vulkanische gronden, die erg rijk zijn aan mineralen, hebben een zeer positieve werking op de pinot grigio.

Het wijnhuis wordt geleid door vier neven, sinds 1928 de derde generatie in de Cavazza familie. Oude tradities en met de paplepel ingegoten deskundigheid worden gecombineerd met moderne technieken en innovaties. Direct na de oogst vindt de ontsteling van de druiven plaats, gevolgd door een koude inweking van de schillen in het vrijgekomen sap. Zo worden de rijke aroma's aan de schillen onttrokken. Het sap ondergaat daarna op lage temperatuur een alcoholische vergisting in roestvrijstalen tanks om de mooie frisheid van de pinot grigio te behouden. De wijn rijpt tenslotte tot aan de botteling enkele maanden 'sur lie' (op de fijne gistsporen). Het resultaat is zeldzaam goede pinot grigio.

Proefnotitie
Een stijlvolle witte wijn, zuiver en fris, met een goede mineraliteit en een zeer expressief aroma. Cavazza Pinot Grigio 2006 heeft een heldere kleur, een heerlijk rijke neus van in het bijzonder tropische vruchten en geel fruit, en een verfijnd frisse smaak met elementen van citrusfruit. Een waar genot. Op dronk: nu, tot einde 2009. Schenkadvies: tussen 8° en 10° C