vrijdag 4 mei 2007

Spontaan etentje



Lex en Carola ken ik al vanaf 1982 via mijn toenmalige partner. Die partner is niet meer in beeld, maar wij hebben elkaar gehouden! Al jaren spreken we af en koken we voor elkaar, vaak lekker experimenteel. Dit keer als borrelhapje luchtgedroogde peperkoek met chevre, een trouvaille! Als alternatief sapje Royal Club mango chilli en cranberry basilicum. Het was weer als vanouds een genoegelijke en diepgaande avond!



Recept
Snij van 6 plakken peperkoek, 12 hele dunne plakken. Droog de plakken aan de lauwe lucht in de oven. Leg op iedere plak een rondje chevre Sainte Maure of besmeer ze met eendenleverpaté. Serveer knapperig met een Malaga Dulce.






Malaga Dulce

Land:Spanje
Regio:Mollina
Appellatie:Malaga
Kleur:n.v.t.
Inhoud:75 cl
Druiven:Moscatel
Houtrijping:12
Alcoholvolume:15 %
Temperatuur:16-18°C
Aan te raden bij:als aperitief of bij het dessert









Omschrijving:
Het aan de Costa del Sol gelegen Malaga is in strikte zin eerder een entrepôt dan een wijnbouwdorp. De druiven waar de zoete en soms droge bruine wijnen onder dezelfde benaming van worden gemaakt, worden veelal verbouwd in de heuvels op 40 km ten noorden of ten oosten van Malaga. De wijngaarden in het oosten zijn beplant met de Moscatel-druif en zijn gelegen langs de kust bij Axarquia. In het noorden, bij Mollina, verbouwt men de Pedro Ximénez. De plaatselijke wet schrijft voor dat alle druiven naar Malaga moeten worden gebracht, waar men er in de bodegas dan wijn van maakt. Om de wijnen zoeter en meer geconcentreerd te maken, hanteert men verschillende methodes. Men legt de druiven in de zon of kookt de most in tot arrope, zoals ook in Jerez gedaan wordt.
Deze MALAGA is een MALAGA Dulce Color, dat wil zeggen dat hij zoet (met 9 Bé) en donkerkleurig is met veel 'gras'. De gebruikte druivenrassen zijn Moscatel de Malaga en Pedro Ximénez. De Moscatel de Malaga-druiven werden gedurende 10 à 15 dagen blootgesteld aan de zon. De basis van de Malaga-wijn is de aldus verkregen 'vin doux naturel' (voor minstens 50 %), vermengd met een droge witte wijn, mistelles en 'vins moelleux' van telkens minstens 5 jaar oud. Het geheel laat men rijpen op Amerikaanse eiken vaten gedurende minimum 6 maanden.